1831 – 1861

 
De geschiedenis van het Utrechtse drankenbedrijf Staffhorst vindt zijn oorsprong in 1831. In dat jaar vestigt Adriaan Staffhorst zich in Utrecht. Adriaan is aangesloten bij de Zwijndrechtse Nieuwlichters, een geloofsgemeenschap die het niet toestaat om militaire dienstplicht te vervullen. Dienstweigering is in die tijd een strafbaar feit maar door tussenkomst van een, met de Nieuwlichters, sympathiserende hoogleraar uit Amsterdam verleent Koning Willem I Adriaan amnestie.
Adriaan mag ‘vervangende’ dienstplicht vervullen in het Militair Hospitaal op de Springweg (nu Grand Hotel Karel V). Adriaan blijft in Utrecht wonen en tot zijn pensioen werken in het Militair Hospitaal. Bij wijze van belegging koopt Adriaan een aantal cafés.
Zelf woont hij met zijn gezin boven het café op het Vredenburg (hoek Vredenburg- Korte Koestraat). 
In 1861 begint zoon J.F.C. Staffhorst in één van de café’s van Adriaan aan de Oudegracht een slijterij en distilleerderij. Dit is de start van vijf generaties Utrechts gedistilleerd.

1861 – 1974

J.F.C Staffhorst wordt slechts 49 jaar oud. Als hij op in 1886 overlijdt zet zijn vrouw de zaak voort samen met zoon Hein. Het zusje van Hein begint samen met haar man op de Wittevrouwenstraat (eveneens in één van de cafés van Adriaan) een slijterij. Hein gaat samenwerken met zijn zus en zwager. De zaak wordt door de volgende generaties verder uitgebouwd en groeit uit tot een drankenbedrijf met een twintigtal slijterijen, wijnhandel en distilleerderij. 
De distilleerderij maakt een groot assortiment aan Utrechts gedistilleerd waaronder verschillende jenevers, vieux, advocaat, brandewijn en vruchten op brandewijn. Het bedrijf is senaatsleverancier van het Utrechtse Studentencorps en wordt in 1961 tevens hofleverancier. 

1974 – 2013

In 1974 wordt het hele bedrijf verkocht aan Henkes/Bols. Nog steeds bestaan er in Utrecht en daarbuiten enkele Gall&Gall-vestigingen die te herleiden zijn naar de Staffhorst periode. Bij de verkoop in 1974 werd de distilleerderij in Utrecht gesloten. Henkes had immers een eigen, veel grotere, distilleerderij. Hiermee werd (in ieder geval voorlopig) een punt gezet achter meer dan 100 jaar Utrechtse distilleertraditie. 
De vijfde generatie zet anno 2013 de traditie voort. Uit liefde voor de stad, Utrecht verdient immers zijn eigen jenever. Bastiaan Staffhorst heeft samen met meester-distillateur Arjan Smit van distilleerderij De Pronckheer het familierecept van de oude jenever van Staffhorst nieuw leven ingeblazen. Het resultaat is een uniek Utrechts product waarmee de Utrechtse  distilleertraditie van de familie Staffhorst wordt voortgezet. 
 

STAFFHORST geeft ook WORKSHOPS – Maak je eigen STAFFHORST JENEVER!!

Wil je een workshop of proeverij boeken? mail naar events@staffhorst-jenever.nl

Bekijk onze verkooppunten